środa, 24 kwietnia 2013

PIECZONA CUKINIA I ZIEMNIAKI

1 mała cukinia
2 średnie ziemniaki
1 czerwona cebula
2 ząbków czosnku
1 łyżka bułki tartej
Sól, pieprz, ulubione zioła
olej


 

Cukinie umyć, pokroić w plastry, posolić. Ziemniaki w łupinach gotujemy w osolone wodzie, na pół miekko. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry, lekko przyprawić ziołami.  Cebule i czosnek posiekać i zeszklić na oleju.
 
 
 Na dno naczynia żaroodpornego włożyć większą część podsmażonej cebuli wraz z olejem. Rzędami układamy cukinie i ziemniaki. Wierzch posypujemy tartą bułką wymieszaną z cebulą, ziołami i przyprawami. Zapiekamy 45min., w temperaturze 200st.

wtorek, 16 kwietnia 2013

CIASTKA OWSIANE

1 szkl. płatków owsianych
½ szkl. ekspandowanego amarantusa (popping)
1 łyżka pestek dyni
1,5 łyżki ziaren słonecznika
Syrop klonowy

 

 

Płatki zaparzyć wrzątkiem, poczekać aż napęcznieją, dodać ziarna słonecznika i dyni. Dosypujemy aramantus i do smaku doprawiamy syropem klonowy.
 
 
Wszystko dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie ciasteczka. Układamy je na pergaminie i pieczemy w temp. 180st., ok. 15-20min.

 

SAŁATKA Z AWOKADO

Mix sałat
2 marchewki
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
Przyprawy
Jogurt naturalny

 



Marchewki i awokado zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z sałatami.
 
 
Dodać sok z cytryny i doprawić przyprawami. Do sałatki można dodać jogurt naturalny.

SCHABOWE KIESZONKI

1kg schabu
300-400g pieczarek
1 cebula
przyprawy
woda
wykałaczki

 



Schab kroimy na 2-3cm kotlety, następnie nacinamy z jednej strony tak aby uzyskać głęboką kieszeń. Kieszonki lekko oprószamy w środku i na wierzchu przyprawami. Cebule siekamy i podsmażamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone w drobną kostkę. Dusimy do momentu odparowania nadmiaru wody, doprawiamy do smaku.
 
 
Tak przygotowany farsz wkładamy do kieszonek i spinamy wykałaczkami. W garnku układamy kieszonki i podlewamy je wodą, dusimy pod przykryciem do miękkości.

PASTA Z SOCZEWICY

½ szkl. czerwonej soczewicy
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
4 suszone pomidory z zalewy
2 ząbki czosnku / sól czosnkowa
Przyprawy

 


Soczewicę ugotować do miękkości. Odcedzić i przestudzić. Pestki dyni i słonecznika uprażyć na suchej patelni. Pomidory osuszyć z nadmiaru oleju. Soczewice zmiksować z pestkami i suszonymi pomidorami. Dodać do smaku przyprawy. Pastę można przechowywać przez 3 dni w lodówce.