czwartek, 27 czerwca 2013

PAPRYKARZ

1 wędzona makrela
1 czerwona cebula
1 papryka

2 suszone pomidory z zalewy
1/2 torebki ryżu
1 marchewka
przecier pomidorowy  

papryka w proszku , sól , pieprz


Makrelę obrać i rozdrobnić. Ryż ugotować w osolonej wodzie, cebulę, pomidory i paprykę pokroić w drobną kostkę. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wszystkie rozdrobnione warzywa poddusić na patelni z odrobina oleju, dodać przecier pomidorowy. Do wystudzonej masy warzywnej dodać makrelę. Wszystko zmiksować i dodać ugotowany ryż.

piątek, 7 czerwca 2013

SCHAB SUSZONY

1,5 kg schabu

zaprawa:
40g soli
4 ząbki czosnku (starte na tarce)
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka cukru
Ziele angielskie
Owoce jałowca
 


Podane składniki zaprawy dokładnie wymieszać ze sobą i natrzeć nimi schab. Schab wstawiamy do lodówki na 7 dni. Dwa razy dziennie przekręcamy schab i wylewamy powstały sok z pojemnika.
 
 
Następnie schab umieszczamy w siatce wędliniarskiej, ściśle obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w przewiewnym miejscu na kolejne 7 dni, w celu wysuszenia. Schab podajemy jak samodzielne danie.

WĄTRÓBKA DROBIOWA Z JAJEM

300g wątróbki drobiowej
3 jajka ugotowane na twardo
1 pęczek szczypiorku
Sól
Pieprz
 



Wątróbkę oczyścić, opłukać i osuszyć. Następnie usmażyć na małej ilości tłuszczu. Ostudzić i pokroić w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, jajka kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, przyprawiając do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pieczywem.

Buraczki faszerowane

2-3 szt. buraczków
2 jajka
cebula
szynka
sól i pieprz
pomidorki do dekoracji.

 


Buraki ugotować w całości, ale nie za miękko  żeby można je było bezpiecznie wydrążyć. Buraczki z wydrążenia posiekać. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Cebulę i szynkę  pokroić  drobno i podsmażyć na patelni. W misce połączyć jajka , usmażoną cebulę z szynką i posiekanymi buraczkami. Wszystko  pomieszać i doprawić do smaku i farsz gotowy. Wydrążone buraki napełnić farszem i udekorować pomidorkami. Farsz  można komponować wg własnych upodobań.

ŁÓDECZKI Z CYKORII

1-2 szt. cykorii
2 Jajka
pomidorki koktajlowe
majonez
jogurt 
natka pietruszki
sól i pieprz

 


Cykorię podzielić na listki, każdy listek delikatnie posolić (likwidujemy goryczkę) i odstawić na 20 minut. W międzyczasie robimy farsz, gotujemy jajka na twardo, kroimy w drobną kostkę, kroimy drobno natkę pietruszki. Mieszamy jajka z natką pietruszki  dodajemy gęsty jogurt i odrobinę majonezu do smaku.  Przyprawiamy solą i pieprzem.
Wracamy do listków cykorii, opłukujemy je z soli, delikatnie osuszamy papierowym ręcznikiem, tak przygotowane listki-łódeczki napełniamy przygotowanym farszem przyozdabiamy pomidorkami i przystawka gotowa.