wtorek, 4 lutego 2014

Polędwiczki wieprzowe z koperkiem i czosnkiem

Składniki
- polędwiczki wieprzowe 1 lub 2 sztuki (w zależności od ilości osób)
- masło
- koperek
- czosnek wg upodobań
- sól, pieprz
- olej do podsmażenia








Wykonanie:
Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem i odstawiamy na ok. godzinę. W tym czasie robimy masło do faszerowania polędwiczek. Bierzemy miękkie masełko. Czosnek przeciskamy przez praskę, lub bardzo drobno siekamy dodajemy do masła i dorzucamy koper. Najlepszy jest świeży, ale oczywiście mrożony, albo suszony też się nada. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinkę oleju i delikatnie obsmażamy polędwiczki. Następnie zdejmujemy z ognia i lekko nacinamy. W nacięcia wkładamy wcześniej przygotowane masło. wkładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na około 45 min do godziny na 150 st. Smacznego.