- 4 jaja
- 2,5 szkl mąki
- 1 szkl wody
- 0,5 szkl mleka (można dodać łącznie 1,5 szkl wody jeśli ktoś ma alergie na produkty mleczne)
- 0,5 szkl oleju
- 1/3 szkl cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie: - cukier puder, bita śmietana, owoce, dżem, posypka itd...
Wykonanie:
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. W osobnym pojemniku połącz mikserem resztę składników, aż do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie dodaj pianę i delikatnie wymieszaj łyżką. Na rozgrzaną gofrownicę nałóż porcję ciasta i piecz aż do zarumienia. Jeśli chcesz aby gofry były chrupkie rozłóż je na kratce (ja wykorzystuję do tego celu ruszt grillowy z kuchenki) aby mogły równomiernie się wystudzić. Gofry są już gotowe. Teraz od Twojej wyobraźni zależy jak je udekorujesz :) Smacznego.