wtorek, 4 lutego 2014

Rolada bezowa czyli Raj łasucha :)

Składniki:
- 4 białka
- 230 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
- 0,5 litra śmietany 30% - 36%
- 2 śmietanfixy
- owoce (truskawki, maliny, jagody, czarna porzeczka itd...)





Wykonanie:
Ubijamy na sztywno białka. Gdy już będą sztywne dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i na koniec ocet. Rozkładamy na blaszkę tę dużą z piekarnika starając się aby było w miarę równomiernie. Wstawiamy do piekarnika o temp. 150 st na ok 25 minut. Po wyjęciu należy odczekać chwilkę aż lekko się przestudzi i odwrócić na ścierce. Zdjąć blaszkę i odkleić delikatnie papier. Przykryć wilgotną ściereczką. W tym czasie ubijamy śmietanę i dodajemy śmietanfix. Można też dodać trochę cukru pudru, ale ja osobiście tego nie robię, gdyż beza sama w sobie jest mocno słodka. Gdy już będzie gotowa zdejmujemy ściereczkę i wykładamy śmietanę na bezę. Układamy owoce i zawijamy. Gotowe! Smacznego