piątek, 26 października 2012

MALINY - WITAMINY


Maliny są bardzo aromatyczne. Te smaczne owoce to źródło witamin: C, K, B1 i B2, PP, karotenu; jak również: potas, magnez, wapń, żelazo, fosforu i miedzi. Maliny są uważane za jedno z najlepszych źródeł błonnika wśród owoców.

Maliny mają właściwości lecznicze, tj.: łagodzą bóle menstruacyjne; mają właściwości rozkurczowe; dzięki dużej zawartości błonnika zapobiegają nowotworom jelita grubego, prostaty i trzustki; obniżają gorączkę; witamina C i kwas foliowy są niezbędnymi dla organizmu przeciwutleniaczami.

Owoce malin są doskonałym środkiem do zwalczania gorączki. Napary z liści malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie, maja działanie hamujące rozwój bakterii jelitowych i skutecznie zmniejszają biegunkę oraz mają działanie przeciwgorączkowe.