środa, 31 października 2012

POLĘDWICA Z MASŁEM MUSZTARDOWYM

Masło musztardowe:

· 20 dag masła
· 2 łyżka musztardy
· sok z cytryny
· 1 łyżka drobno posiekanej natka pietruszki
· Sól, pieprz
 
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć w misce, włożyć do folii aluminiowej i zwinąć w rulon. Masło włożyć do lodówki aby stężało. Przed podaniem pokroić w krążki.
 

Polędwica:

·         0,5 kg polędwicy
·         2,5 łyżki masła
·         natka pietruszki
·         sól, pieprz

Mięso oczyścić z tłuszczu i włókiem, umyć i osuszyć. Polędwice nacieramy solą, pieprzem i posypujemy posiekana natka pietruszki. Masło roztopić w brytfance. Mięso w całości włożyć do brytfanki i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 1godz., w temp.170st. Podczas pieczenia mięso trzeba często polewać powstałym sosem.
 
Polędwice podałam z gotowanymi ziemnaczkami i duszonymi pieczarkami.
Pyszny obiad gotowy. Smacznego :)