piątek, 26 października 2012

SOK i DŻEM z MALIN


W tym roku postanowiłam zrobić soki i dżemy z malin. Teraz możemy popijać herbatkę z sokiem malinowym…

… hm, hm przepyszne i zdrowe - polecam:)






SOK Z MALIN

v 5kg malin
v 2kg cukru

Maliny delikatnie umyć, zanurzając na sicie w zimnej wodzie, osączyć. Owoce rozgnieśći dodać cukier. Zagotować, mieszając aż całkowicie rozpuści się cukier i wytworzy się sok. Odcisnąć sok przez sito wyłożone gazą. Napełnić sokiem wyparzone butelki, zamknąći pasteryzować 15 min. w kąpieli wodnej.


DŻEM Z MALIN

Pozostałe owoce po odciśnięciu soku przecieram przez sito, aby pozbyć się pestek. Następnie, tak jak w przypadku soków, napełniam wyparzone butelki, zamykam i pasteryzuje 15 min. w kąpieli wodnej.