piątek, 22 lutego 2013

CIASTO BEZOWE Z JAGODAMI I KREMEM ŚMIETANKOWYM

Beza:
5 białek + szczypta soli
1 szk. cukru
½ szk. cukru pudru
1 szkl. mielonych migdałów

 Krem:
1 słoik jagód (bez soku)
150g śmietany 30%
150g serka mascarpone
1/3 szk. cukru


 

Białka ubić na sztywną pianę dodać cukier i miksować do uzyskania aksamitnej masy. Na koniec dodać migdały wymieszane z cukrem pudrem i delikatnie wymieszać. Masę podzielić na dwie części i uformować dwa krążki. Piec w tem. 170st. przez 30-40 min.

 

Śmietanę utrzeć z cukrem i dodać serek mascarpone. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowy krem nałożyć na jeden krążek bezowy i przykryć drugim. Beze można polać czekoladą.