- 3 szkl. silnie gazowanej wody mineralnej
- 10 dkg drożdży
- 0,5 szkl. cukru
- 0,5 szkl oleju
- 1 kg i 1 szkl mąki typ. 550 lub 600
Nadzienie:
- jagody
- cukier
Kruszonka:
- 200 g mąki
- 200 g margaryny
- 100 g cukru
Wykonanie:
Wodę mineralną lekko podgrzewamy. Drożdże rozpuszczamy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Dodajemy resztę składników i odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłym miejscu. Gdy wyrośnie wykładamy ciasto na stolnicę posypaną mąką i rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki nakładamy na jeden z nich łyżeczkę jagód i dodajemy odrobinę cukru do smaku. Nakładamy drugi krążek i zlepiamy rogi. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozmąconym jajkiem. Zagniatamy kruszonkę i kładziemy na wierzchu bułeczek. Pieczemy w 180 st. aż do zarumienienia. Smacznego