wtorek, 1 stycznia 2013

GOŁĄBKI IWONY

Kapusta

Farsz (na ok.1/2 kg mięsa)
½ kg mięso mielone wieprzowe
Cebula
Jajko
Czerstwa bułka namoczona w wodzie
Przyprawy: sól, pieprz, jarzynka
Koncentrat pomidorowy

 

Kapustę nadcinamy przy głąbie. Następnie sparzamy w gorącej wodzie i wyciągamy pojedyncze liście, studzimy.

Mięso mieszamy z czerstwą bułkę, startą na tarce cebule, jajkiem. Mieszamy i przyprawiamy. Porcje mięsa układamy na liściu kapusty i zwijamy.



W garnku na dnie umieszczamy liście kapusty. Gołąbki ściśle układać na liściach. W drugim garnku zagotowujemy wodę dodajemy odrobinę jarzynki i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i zalewamy gołąbki. Na wierzch układamy liście kapusty. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 40 minut.