1,5 kg ugotowanego mięsa wraz z warzywami (zamrażam mieso i warzywa z wywarów / zup)
15 średnich pieczarek
Garść suszonych grzybów
Cebula
½ szk. płatki owsiane
2 jajka surowe
majerank
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Suszone grzyby moczymy
przez noc, następnie gotujemy i studzimy. Cebulę drobno siekamy, pieczarki i
ugotowane grzyby kroimy na kawałki, zasmażamy. Grzyby oraz kawałki rozmrożonego
mięsa i warzyw należy zemleć dwukrotnie. Dodajemy surowe jajka, płatki owsiane
oraz przyprawy. Całość należy wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę
przekładamy do natłuszczonej formy.
II wersja
Do masy dodajemy koncentrat
pomidorowy, ponownie wyrabiamy mięso i doprawiamy do smaku.
Pasztet należy piec ok. 1
godz., w temperaturze 180st. Wystudzić.