poniedziałek, 21 stycznia 2013

PASZTET Z PŁATKAMI OWSIANYMI



1,5 kg ugotowanego mięsa wraz z warzywami (zamrażam mieso i warzywa z wywarów / zup)
15 średnich pieczarek
Garść suszonych grzybów
Cebula
½ szk. płatki owsiane
2 jajka surowe
majerank
sól, pieprz
1 łyżka koncentratu pomidorowego





Suszone grzyby moczymy przez noc, następnie gotujemy i studzimy. Cebulę drobno siekamy, pieczarki i ugotowane grzyby kroimy na kawałki, zasmażamy. Grzyby oraz kawałki rozmrożonego mięsa i warzyw należy zemleć dwukrotnie. Dodajemy surowe jajka, płatki owsiane oraz przyprawy. Całość należy wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do natłuszczonej formy.


II wersja
Do masy dodajemy koncentrat pomidorowy, ponownie wyrabiamy mięso i doprawiamy do smaku.


Pasztet należy piec ok. 1 godz., w temperaturze 180st. Wystudzić.