środa, 9 stycznia 2013

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I PAPRYKĄ

Ciasto:
40dag mąki
Jajko
1 szk. gorącej wody
Szczypta soli

Farsz:
400g mrożonego szpinaku liście/ 500g świeżego szpinaku
250g serka
½ świeżej papryki
Cebulka szalotka
Sól
Pieprz



Mąki wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, a następnie dolewamy stopniowo gorącą wodę. Zagnieść ciasto – ma być wilgotne i elastyczne. Paprykę i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak i dusić do miękkości. Doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Dodać serek i dokładnie wymieszać.


Rozwałkować ciasto. Szklanką wykrajać krążki, nałożyć farsz i formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.


PS. Zamiast pierogów można zrobić nadziewane muszelki.