40dag mąki
Jajko
1 szk. gorącej wody
Szczypta soli
Farsz:
400g mrożonego szpinaku liście/ 500g
świeżego szpinaku250g serka
½ świeżej papryki
Cebulka szalotka
Sól
Pieprz
Mąki
wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka, a następnie dolewamy stopniowo
gorącą wodę. Zagnieść ciasto – ma być wilgotne i elastyczne. Paprykę
i cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni. Dodać szpinak i dusić do
miękkości. Doprawić solą i pieprzem, przestudzić. Dodać serek i dokładnie
wymieszać.
Rozwałkować
ciasto. Szklanką wykrajać krążki, nałożyć farsz i formować pierogi, dokładnie
zlepiać brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.
PS.
Zamiast pierogów można zrobić nadziewane muszelki.