sobota, 5 stycznia 2013

PASZTECIKI ANI


Ciasto:
0,5kg mąki
40g świeżych drożdży
2 jajka
kostka masła
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. wody mineralnej
szczypta soli

Farsz:
Garść suszonych grzybków
6 średnich pieczarek
Cebulka
Sól, pieprz


Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę i wymieszać. Zaczyn odstawić na pół godziny. Mąkę wymieszać z solą, dodać jajka, roztopione masło i zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na 30 min. do wyrośnięcia.

Suszone grzybki namoczyć w wodzie dzień wcześniej. Gotujemy, studzimy i drobniutko siekamy. Następnie podsmażam pokrojona cebule na patelni, dodajemy pieczarki i dalej podsmażamy, aż wyparuje nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, studzimy i mielimy. Pieczarki mieszamy z suszonymi grzybami, doprawiamy i gotowe.

Ciasto rozwałkować. Pokroić pasy i na środek nałożyć farsz. Zwinąć w rulon, lekko spłaszczyć. Rulon podzielić na małe kwadraciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200st. przez ok.20 min.