Ciasto:
0,5kg mąki
40g świeżych drożdży
2 jajka
kostka masła
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl. wody mineralnej
szczypta soli
Farsz:
Garść suszonych grzybków
6 średnich pieczarek
Cebulka
Sól, pieprz
Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać wodę
i wymieszać. Zaczyn odstawić na pół godziny. Mąkę wymieszać z solą, dodać
jajka, roztopione masło i zaczyn z drożdży. Wyrobić ciasto i odstawić pod
przykryciem na 30 min. do wyrośnięcia.
Suszone grzybki namoczyć w wodzie
dzień wcześniej. Gotujemy, studzimy i drobniutko siekamy. Następnie podsmażam
pokrojona cebule na patelni, dodajemy pieczarki i dalej podsmażamy, aż wyparuje
nadmiar wody. Doprawiamy do smaku, studzimy i mielimy. Pieczarki mieszamy z
suszonymi grzybami, doprawiamy i gotowe.
Ciasto rozwałkować. Pokroić pasy i
na środek nałożyć farsz. Zwinąć w rulon, lekko spłaszczyć. Rulon podzielić na
małe kwadraciki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 200st. przez ok.20
min.