wtorek, 1 stycznia 2013

ROLADA Z KURCZAKA ZE ŚLIWKĄ

1 duży kurczak
Suszone śliwki
Przyprawy: jarzynka, pieprz, papryka słodka
Margaryna




Zaczynamy od wyluzowania kurczaka, czyli usuwamy kości z surowego kurczaka pozostawiając skórę i mięso w jednym kawałku.
Umytego i osuszonego kurczaka kładziemy grzbietem do góry. Odcinamy kuperek i skrzydełka w pierwszym stawie. Wzdłuż kręgosłupa nacinamy skórę. Chwytamy skórę jedną ręką, zaś nożem podcinamy ją od kręgosłupa tak, aby jej nie przeciąć, ale oddzielić mięso od kości. Udka i skrzydełka rozcinamy wzdłuż i usuwamy kości. Wycinamy mięso po całości i wyciągamy korpus. Odcięte piersi układam w pustej przestrzeni.




Tak przygotowanego kurczaka nacieramy jarzynka i pieprzem, na wierzchu w dwóch liniach układamy suszone śliwki. Kurczaka ściśle zwijamy w rulon, układamy w formie do pieczenia. Na wierzchu posypujemy pieprzem, jarzynką i słodką papryką. Wrzucamy kilka plastrów margaryny.

Pieczemy w tem. 180st., ok. 1godz.  Po wyjęciu z piekarnika odlewam powstały płyn i odstawiam roladę do ostygnięcia. Podaje na zimno.