Suszone śliwki
Przyprawy: jarzynka, pieprz, papryka słodka
Margaryna
Zaczynamy od wyluzowania kurczaka,
czyli usuwamy kości z surowego kurczaka pozostawiając skórę i mięso w jednym
kawałku.
Umytego i osuszonego kurczaka
kładziemy grzbietem do góry. Odcinamy kuperek i skrzydełka w
pierwszym stawie. Wzdłuż kręgosłupa nacinamy skórę. Chwytamy
skórę jedną ręką, zaś nożem podcinamy ją od kręgosłupa tak, aby jej nie
przeciąć, ale oddzielić mięso od kości. Udka i skrzydełka rozcinamy wzdłuż i
usuwamy kości. Wycinamy mięso po całości i wyciągamy korpus. Odcięte piersi układam w pustej przestrzeni.
Tak
przygotowanego kurczaka nacieramy jarzynka i pieprzem, na wierzchu w dwóch
liniach układamy suszone śliwki. Kurczaka ściśle zwijamy w rulon, układamy w
formie do pieczenia. Na wierzchu posypujemy pieprzem, jarzynką i słodką
papryką. Wrzucamy kilka plastrów margaryny.
Pieczemy
w tem. 180st., ok. 1godz. Po wyjęciu z
piekarnika odlewam powstały płyn i odstawiam roladę do ostygnięcia. Podaje na
zimno.