piątek, 4 stycznia 2013

PIEROGI Z BURACZKAMI I SERKIEM

Ciasto:
1,5 szk. mąki pszennej
0,5 szk. mąki kukurydzianej
2/3 szk. mąki pełnoziarnistej żytniej
Jajko
2 łyżki oliwy
1 szk. gorącej wody
Szczypta soli

Farsz:
0,5kg ugotowanych buraczków
10g serka (dałam FAVITA)
Cebulka
2-3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Olej do smażenia


Mąki wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka i oliwę powoli miksować, dolewając stopniowo gorącą wodę. Zagnieść ciasto – ma być wilgotne i elastyczne.
 Buraczki mielimy lub trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulkę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy buraczki, doprawiamy i chwile podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy serek, mieszamy i farsz gotowy.



Rozwałkować ciasto. Szklanką wykrajać krążki, nałożyć farsz i formować pierogi, dokładnie zlepiać brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.