1,5 szk. mąki pszennej
0,5 szk. mąki kukurydzianej
2/3 szk. mąki pełnoziarnistej żytniej
Jajko
2 łyżki oliwy
1 szk. gorącej wody
Szczypta soli
Farsz:
0,5kg ugotowanych buraczków10g serka (dałam FAVITA)
Cebulka
2-3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Mąki
wsypać do miski, dodać sól i wymieszać. Dodać jajka i oliwę powoli miksować,
dolewając stopniowo gorącą wodę. Zagnieść ciasto – ma być wilgotne i
elastyczne.
Buraczki
mielimy lub trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulkę i czosnek drobno
siekamy i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy buraczki, doprawiamy i
chwile podsmażamy. Przekładamy do miski i dodajemy serek, mieszamy i farsz
gotowy.
Rozwałkować
ciasto. Szklanką wykrajać krążki, nałożyć farsz i formować pierogi, dokładnie
zlepiać brzegi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie.