1 kg mąki
15 żółtek
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
½ litra mleka
10 dag drożdży
zapach rumowy
szczypta soli
dowolny dżem
olej do smażenia
Lukier
Świeży sok z jednej pomarańczyCukier puder
Kandyzowana skórka z pomarańczy
Margarynę
rozpuścić i lekko przestudzić. Drożdże wraz z łyżką cukru i łyżką mąki zalać
gorącym mlekiem. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę wymieszać z solą, dodać
pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 40min., do
wyrośnięcia.
Ciasto
rozprowadzić/rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek
nakładać łyżeczką dżem i dobrze skleić. Paczki układamy na ścierce posypanej
mąką, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 20min. Rozgrzewamy
olej w garnku. Delikatnie wrzucamy pączki na gorący olej. Smażymy chwile z
każdej strony.
Cukier
puder mieszamy z sokiem na jednolitą masę. Upieczone pączki moczymy w lukrze i
na wierz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.