wtorek, 1 stycznia 2013

PĄCZKI BABCI HELENY

(ok.50szt.)
1 kg mąki
15 żółtek
½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
½ litra mleka
10 dag drożdży
zapach rumowy
szczypta soli
dowolny dżem
olej do smażenia

Lukier
Świeży sok z jednej pomarańczy
Cukier puder
Kandyzowana skórka z pomarańczy



Margarynę rozpuścić i lekko przestudzić. Drożdże wraz z łyżką cukru i łyżką mąki zalać gorącym mlekiem. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Mąkę wymieszać z solą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 40min., do wyrośnięcia.



Ciasto rozprowadzić/rozwałkować na stolnicy, wykrawać krążki szklanką. Na każdy krążek nakładać łyżeczką dżem i dobrze skleić. Paczki układamy na ścierce posypanej mąką, przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia 20min. Rozgrzewamy olej w garnku. Delikatnie wrzucamy pączki na gorący olej. Smażymy chwile z każdej strony.

Cukier puder mieszamy z sokiem na jednolitą masę. Upieczone pączki moczymy w lukrze i na wierz posypujemy kandyzowaną skórką z pomarańczy.