środa, 2 stycznia 2013

ZAPIEKANKA WARZYWNA

2 pomidory
1 mała cukinia
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
4 średnie ziemniaki
2 łyżki startego czerstwego chleba
1 łyżeczka łyżka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
olej

SOS:
jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
 
 

Ziemniaki w łupinach ugotować na pół miękko w osolone wodzie z dodatkiem rozmarynu i 2 ząbkami czosnku. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry, lekko osolić i przyprawić majerankiem.
 
 
Cebule i pozostały czosnek posiekać i zeszklić na oleju. Pomidory i cukinie umyć pokroić w plastry, posolić. Pomidory posypać bazylią, a cukinie tymiankiem.


Na dno naczynia żaroodpornego włożyć większą część podsmażonej cebuli wraz z olejem. Rzędami układamy  cukinie, ziemniaki i pomidory. Wierzch posypujemy chlebem wymieszanym z cebulą, ziołami i przyprawami.



Zapiekamy 45min., w temperaturze 200st.
Podajemy z sosem czosnkowym.