1 mała cukinia
1 czerwona cebula
5 ząbków czosnku
4 średnie ziemniaki
2 łyżki startego czerstwego chleba
1 łyżeczka łyżka bazylii
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka majeranku
Sól, pieprz
olej
SOS:
jogurt naturalny
2-3 ząbki czosnku
Ziemniaki
w łupinach ugotować na pół miękko w osolone wodzie z dodatkiem rozmarynu i 2
ząbkami czosnku. Przestudzić, obrać i pokroić w plastry, lekko osolić i
przyprawić majerankiem.
Cebule i pozostały czosnek posiekać i zeszklić na
oleju. Pomidory i cukinie umyć pokroić w plastry, posolić. Pomidory posypać
bazylią, a cukinie tymiankiem.
Na
dno naczynia żaroodpornego włożyć większą część podsmażonej cebuli wraz z
olejem. Rzędami układamy cukinie,
ziemniaki i pomidory. Wierzch posypujemy chlebem wymieszanym z cebulą, ziołami
i przyprawami.
Zapiekamy
45min., w temperaturze 200st.
Podajemy z sosem czosnkowym.