sobota, 5 stycznia 2013

ŚLEDŹ WIGILIJNY


5-6 śledzi
Zalewa:
½ szk. octu 10%
1,5 szk. wody 
5 goździków
Cynamon - kawałek laski / szczypta mielonego
1 łyżeczka gorczycy
Cebula pokrojona w plastry
Sos:
¾ szk. śmietany 18%
6 łyżek majonezu
Pęczek kopru
3 ząbki czosnku
Sól
Pieprz



Składniki  zalewy wymieszać i zagotować, ostudzić. Śledzie umyć i włożyć do zalewy, następnie odstawić na 3-4dni w chłodne miejsce. Śledzie odsączyć z zalewy, podzielić na płaty i pokroić na kawałki. 



Zrobić sos: wymieszać majonez ze śmietaną, dodać posiekany koper i zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem. Śledzie połączyć z sosem i gotowe.