czwartek, 6 grudnia 2012

Filet drobiowy z serem

2 piersi z kurczaka
4 plastry szynki
4 kawałki żółtego sera
1 szklanka białego wytrawnego wina
½ l bulionu drobiowego
½ pojemnika śmietany
1 łyżka mąki
curry w proszku
sól
olej do smażenia



 
Piersi dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć solą i curry, odstawić na godzinkę do lodówki. Następnie naciąć głęboką kieszeń i włożyć w nią ser z szynką. Spiąć wykałaczką.
 
 
 
 
Na mocno rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i podsmażamy na złoty kolor z każdej strony. Mięsko przekładamy do garnka z bulionem i winem. Gotujemy piersi na małym ogniu przez ok. 30 min. Wyciągamy mięso z garnka, a z powstałego wywaru robimy sos dodając śmietanę i mąkę. Danie podajemy na gorąco.