1,5 szklanka maku
2 szklanka mleka
½ szklanki miodu
2 łyżki cukru
2 jajka
2/3 szklanki rodzynek
2/3 szklanki migdałów
½ szklanki skórki z pomarańczy
½ szklanki orzechów włoskich posiekanych
1/3 szklanki wody z cytryną
Laska wanilii
Ciasto:
0,5kg mąki10 dag masła
10 dag cukru
4 żółtka
250ml mleka
4 dag drożdży
Szczypta soli
Mak zalać
gorącym mlekiem i gotować ok. 30min., odsączyć i zmielić dwukrotnie. Migdały
sparzyć, obrać i posiekać. Rodzynki namoczyć w wodzie z cytryną, odsączyć dodać
do masy. Wydrążyć ziarnka z laski wanilii i dodać do masy makowej. Dodać miód i
skórki z pomarańczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jajka ubić z
cukrem i dodać do masy makowej. Całość dokładnie wymieszać.
Drożdże
i łyżeczkę cukru rozpuścić z łyżką mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę
przesiać przez sitko dodać pozostały cukier i sól. Maso rozpuścić, przestudzić.
Zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, kolejno dodajemy jajka,
masło i mleko. Ciasto ma być elastyczne i nie kleiste. Odstawiamy do
wyrośnięcia.
Następnie
rozwałkowujemy ciasto, nakładamy masę makową i zwijamy. Ciasto wkładamy do
foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy ok.50min., w temp.
190st.