wtorek, 18 grudnia 2012

MAKOWIEC

Masa makowa:
1,5 szklanka maku
2 szklanka mleka
½ szklanki miodu
2 łyżki cukru
2 jajka
2/3 szklanki rodzynek
2/3 szklanki migdałów
½ szklanki skórki z pomarańczy
½ szklanki orzechów włoskich posiekanych
1/3 szklanki wody z cytryną
Laska wanilii

Ciasto:
0,5kg mąki
10 dag masła
10 dag cukru
4 żółtka
250ml mleka
4 dag drożdży
Szczypta soli


 
Mak zalać gorącym mlekiem i gotować ok. 30min., odsączyć i zmielić dwukrotnie. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Rodzynki namoczyć w wodzie z cytryną, odsączyć dodać do masy. Wydrążyć ziarnka z laski wanilii i dodać do masy makowej. Dodać miód i skórki z pomarańczy wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Całość dokładnie wymieszać.

 
 

Drożdże i łyżeczkę cukru rozpuścić z łyżką mleka. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać pozostały cukier i sól. Maso rozpuścić, przestudzić. Zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, kolejno dodajemy jajka, masło i mleko. Ciasto ma być elastyczne i nie kleiste. Odstawiamy do wyrośnięcia.


 
Następnie rozwałkowujemy ciasto, nakładamy masę makową i zwijamy. Ciasto wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Makowiec pieczemy ok.50min., w temp. 190st.