100g szynki gotowanej w plastrach
kostka twarogu
1 łyżeczka musztardy
4 jajka
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki octu
sól i pieprz
olej do smażenia
Buraczki myjemy, nie obieramy, wrzucamy
do garnka z wodą i gotujemy ok.1,5godz. Następnie studzimy i ścieramy na tarce
o drobnych oczkach, tak przygotowane buraczki podsmażamy doprawiając do smaku:
cukrem, octem, solą i pieprzem.
Białka z 4 jajek ubijam na sztywną pianę, dodajemy żółtka dalej mieszamy,
następnie stopniowo dodajemy buraczki. Na szerokiej blaszce, wyłożonej
pergaminem rozsmarowujemy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, na
180 stopni.
W międzyczasie szykujemy farsz. Drobno zmielony twarożek mieszamy z posiekaną
szynką. Doprawiamy musztardą i przyprawami. Kiedy "ciasto" wystygnie,
smarujemy farszem. Zwijamy roladę, owijamy w papier do pieczenie i
wkładamy na kilka godzin do lodówki.