poniedziałek, 3 grudnia 2012

ROLADKA Z BURACZKAMI

450g buraczków
100g szynki gotowanej w plastrach
kostka twarogu
1 łyżeczka musztardy
4 jajka
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki octu
sól i pieprz
olej do smażenia


 

Buraczki myjemy, nie obieramy, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy ok.1,5godz. Następnie studzimy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach, tak przygotowane buraczki podsmażamy doprawiając do smaku: cukrem, octem, solą i pieprzem.


 
Białka z 4 jajek ubijam na sztywną pianę, dodajemy żółtka dalej mieszamy, następnie stopniowo dodajemy buraczki. Na szerokiej blaszce, wyłożonej pergaminem rozsmarowujemy masę. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, na 180 stopni.
 
 

W międzyczasie szykujemy farsz. Drobno zmielony twarożek mieszamy z posiekaną szynką. Doprawiamy musztardą i przyprawami. Kiedy "ciasto" wystygnie, smarujemy farszem. Zwijamy roladę, owijamy w papier do pieczenie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.