wtorek, 4 grudnia 2012

PASZTET Z PIECZARKAMI

2 kg mięsa wraz z warzywami (mięsko pozyskane z rosołu/zup)
30 dag pieczarek
cebula
2 – 3 jajka ugotowane na twardo
2 jajka surowe
1 łyżka majeranku,
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
sól, pieprz

 

Cebulę drobno siekamy, pieczarki kroimy na kawałki – całość zasmażamy. Pieczarki oraz kawałki rozmrożonego mięsa i warzyw należy zemleć dwukrotnie. Dodajemy surowe jajka oraz przyprawy. Całość należy wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy ugotowane jajka, drobno posiekane – wszystko należy jeszcze raz wymieszać i  doprawić do smaku. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Pasztet należy piec ok. 1 godz., w temperaturze 180st. Wystudzić.