czwartek, 13 grudnia 2012

WIGILIJNY MAK

Masa makowa:
1 szklanka maku
1 szklanka mleka
½ szklanki miodu
2/3 szklanki rodzynek
1/3 szklanki wody z cytryną
Laska wanilii
2/3 szklanki migdałów



Mak zalać gorącym mlekiem i gotować ok. 30min., odsączyć i zmielić dwukrotnie. Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Rodzynki namoczyć w wodzie z cytryną, odsączyć dodaćdo masy. Wydrążyć ziarnka z laski wanilii i dodać do masy makowej. Dodać miód i wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 
Mak w muszelkach:
1 opakowanie makaronu duże muszle



Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, wystudzić napełnić makiem i gotowe.

 
Mak z łamańcami:
2/3 szklanki mąki
7 dag masła
1 łyżka cukru
Żółtko

 

Z podanych składników  zagnieść kruche ciasto. Odstawić na 20 min. do lodówki. Rozwałkować cieniutko i pokroić w trójkąty. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec w temp.180st, ok. 20 min – na złoty kolor. Mak podać w misce z wbitymi łamańcami.