czwartek, 6 grudnia 2012

MIÓD TO SAMO ZDROWIE


Artykuł  z magazynu „NATURA I TY”


„…Wieloletnie badania zespołu z Uniwersytetu Walijskiego w Cardiff wykazały, że miód, bez względu na rodzaj, gwałtownie hamuje rozwój bakterii, i to włącznie ze szczepami gronkowców i enterokoków, które odporne są nawet na takie antybiotyki, jak wankomycyna. Szukając odpowiedzi, jaki składnik miodu jest tego przyczyną, przeanalizowano wiele czynników. Brytyjscy eksperci założyli, że przeciwbakteryjne oddziaływanie miodu wynika z zawartych w nim enzymów, pochodzących od wytwarzających go pszczół…

… Miód to naturalna substancja bogata w cukry, mikroelementy, enzymy i aminokwasy. Według medycyny tradycyjnej miód akacjowy reguluje trawienie, a wrzosowy pomaga w schorzeniach nerek i pęcherza moczowego. Z kolei miód rzepakowy korzystnie wpływa na układ krążenia i serce, gryczany wspomaga układ odpornościowy, a lipowy i spadziowy są skuteczne przy przeziębieniach. Te znane od tysiącleci zalety miodu odkrywają dziś na nowo naukowcy w specjalistycznych laboratoriach…”