Artykuł z magazynu „NATURA I TY”
„…Wieloletnie badania zespołu z Uniwersytetu Walijskiego w
Cardiff wykazały, że miód, bez względu na rodzaj, gwałtownie hamuje rozwój
bakterii, i to włącznie ze szczepami gronkowców i enterokoków, które odporne są
nawet na takie antybiotyki, jak wankomycyna. Szukając odpowiedzi, jaki składnik
miodu jest tego przyczyną, przeanalizowano wiele czynników. Brytyjscy eksperci
założyli, że przeciwbakteryjne oddziaływanie miodu wynika z zawartych w nim
enzymów, pochodzących od wytwarzających go pszczół…
… Miód to naturalna substancja bogata w cukry,
mikroelementy, enzymy i aminokwasy. Według medycyny tradycyjnej miód akacjowy
reguluje trawienie, a wrzosowy pomaga w schorzeniach nerek i pęcherza
moczowego. Z kolei miód rzepakowy korzystnie wpływa na układ krążenia i serce,
gryczany wspomaga układ odpornościowy, a lipowy i spadziowy są skuteczne przy
przeziębieniach. Te znane od tysiącleci zalety miodu odkrywają dziś na nowo
naukowcy w specjalistycznych laboratoriach…”