wtorek, 18 grudnia 2012

POLĘDWICA W CIEŚCIE

Polędwica
1 łyżka suszonego tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
jajko
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

 Ciasto:
25 dag mąki
2 jajka
¼ szklanki mleka
1 dag drożdży
12 dag masła
Szczypta cukru
Szczypta soli

 

Drożdże i cukier rozpuścić w mleku. Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać pozostały sól. Maso rozpuścić, przestudzić. Zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać ciasto, kolejno dodajemy jajka, masło. Ciasto ma być elastyczne i nie kleiste. Odstawiamy do wyrośnięcia.
 
 
Polędwice myjemy, osuszamy i nacieramy solą z pieprzem. Odstawiamy na 1 godz., następnie obsmażamy z każdej strony. Natkę i koperek drobno siekamy, dodajemy tymianek. Do ziół dodajemy jako i ucieramy. Przestudzoną polędwice nacieramy ziołami.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, układamy na nim polędwice z ziołami. Zwijamy ciasto. Na wierzchu robimy dziurki, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25min, w temp.200st.