1 łyżka suszonego tymianku
1/2 pęczka natki pietruszki
1/2 pęczka koperku
jajko
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
2 jajka
¼ szklanki mleka
1 dag drożdży
12 dag masła
Szczypta cukru
Szczypta soli
Drożdże i cukier rozpuścić w mleku.
Odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Mąkę przesiać przez sitko dodać pozostały sól.
Maso rozpuścić, przestudzić. Zaczyn dodajemy do mąki i zaczynamy wyrabiać
ciasto, kolejno dodajemy jajka, masło. Ciasto ma być elastyczne i nie kleiste.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Polędwice myjemy, osuszamy i
nacieramy solą z pieprzem. Odstawiamy na 1 godz., następnie obsmażamy z każdej
strony. Natkę i koperek drobno siekamy, dodajemy tymianek. Do ziół dodajemy
jako i ucieramy. Przestudzoną polędwice nacieramy ziołami.
Ciasto cienko rozwałkowujemy,
układamy na nim polędwice z ziołami. Zwijamy ciasto. Na wierzchu robimy
dziurki, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 25min,
w temp.200st.