oliwa z oliwek
koper
sok z cytryny
ocet balsamiczny
pieprz kolorowy
sól
folia aluminiowa
Filet z
łososia czyścimy z ości, myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie obficie posypujemy łososi solą,
zwijamy w folii aluminiowej i pozostawiamy na 8 godz. w lodówce. Kolejno
wyciągamy łososia z folii i płuczemy z nadmiaru soli, obsuszamy papierowym
ręcznikiem.
Koperek drobno
siekamy. Rybę kroimy w jak najcieńsze plastry.
Przygotowujemy
miskę, na jej dno lejemy odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny i wrzucamy
troszkę kopru i kilka ziaren pieprzu, następnie układamy warstwę łososia.
Plastry ryby posypujemy koperkiem, dodajemy ziarnka pieprzu, polewamy: oliwą,octem, sokiem z cytryny i ponownie układamy warstwę łososia, i tak aż skończy się nam rybka.
Zostawiamy do zamarynowania na 1 godz. i gotowe :)