wtorek, 4 grudnia 2012

ŁOSOŚ MARYNOWANY

500g filetu z łososia
oliwa z oliwek
koper
sok z cytryny
ocet balsamiczny
pieprz kolorowy
sól
folia aluminiowa

 
Filet z łososia czyścimy z ości, myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem.  Następnie obficie posypujemy łososi solą, zwijamy w folii aluminiowej i pozostawiamy na 8 godz. w lodówce. Kolejno wyciągamy łososia z folii i płuczemy z nadmiaru soli, obsuszamy papierowym ręcznikiem.
 
 
Koperek drobno siekamy. Rybę kroimy w jak najcieńsze plastry.
Przygotowujemy miskę, na jej dno lejemy odrobinę: oliwy, octu, soku z cytryny i wrzucamy troszkę kopru i kilka ziaren pieprzu, następnie układamy warstwę łososia.
 
 
 
Plastry ryby posypujemy koperkiem, dodajemy ziarnka pieprzu, polewamy: oliwą,octem, sokiem z cytryny i ponownie układamy warstwę łososia, i tak aż skończy się nam rybka.
Zostawiamy do zamarynowania na 1 godz. i gotowe :)