poniedziałek, 10 grudnia 2012

ZUPA MANDARYNKOWA

200g piersi z indyka
1,5l rosołu
2 puszka mandarynek
2 pęczki dymki ze szczypiorkiem
250g śmietany 18%
Sól
1 łyżka mąki
1,5 łyżeczki curry


 
Pierś z indyka  gotujemy w rosole. Mięsko wyjmujemy studzimy i kroimy w kostkę, wrzucamy z powrotem do rosołu. Mandarynki odcedzamy z soku, rozdrabniamy i dodajemy do indyka, całość zagotowujemy.  Szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy do  gotującej się zupy.
 
 
 
Robimy zasmażkę z maki i curry. Zasmażkę rozprowadzamy z 1/2 szklanki zimnego rosoły i dodajemy do zupy, gotujemy 20min. na małym ogniu. Zupę nalewamy w talerze i dodajemy łyżkę śmietany.