10 dag fasoli „duży Jaś”
10 dag cebuli
Liść laurowy
Ziele angielskie
Majeranek
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Fasole opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc.
Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą porcją wody. Wodę lekko solimy i
gotujemy w niej fasolę. Odcedzamy. Po przestudzeniu delikatnie rozgniatamy
widelcem lub pokroić.
Kapustę jeśli jest mocno kwaśna to płuczemy i
przekładamy do garnka, dolewamy wodę tak aby kapusta była przykryta. Dodajemy
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i odrobinę soli. Gotujemy do
miękkości.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i zarumieniamy
na oleju.
Do garnka z kapustą wrzucamy ugotowaną fasolę,
podsmażoną cebulkę. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy do
smaku solą i pieprzem.
Odcedzamy z nadmiaru wody i gotowe.