piątek, 7 grudnia 2012

Wigilijna kapusta z fasolą Krysi

ok. 0,5 kg kiszonej kapusty
10 dag fasoli „duży Jaś”
10 dag cebuli
Liść laurowy
Ziele angielskie
Majeranek
Sól
Pieprz
Olej do smażenia


 
Fasole opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą porcją wody. Wodę lekko solimy i gotujemy w niej fasolę. Odcedzamy. Po przestudzeniu delikatnie rozgniatamy widelcem lub pokroić.
Kapustę jeśli jest mocno kwaśna to płuczemy i przekładamy do garnka, dolewamy wodę tak aby kapusta była przykryta. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości.
Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i zarumieniamy na oleju.
Do garnka z kapustą wrzucamy ugotowaną fasolę, podsmażoną cebulkę. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 5 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcedzamy z nadmiaru wody i gotowe.