50 dag fasoli „duży Jaś”
10 dag suszonych grzybów
Liść laurowy
Ziele angielskie
jagody jałowca
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego
Grzyby zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnego
dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić zachowując
wywar, a grzyby tniemy na duże kawałki.
Kapustę przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą,
odcisnąć. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów, dolewamy
wodę tak aby kapusta była przykryta. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie,
jagody jałowca i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości.
Fasole opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc.
Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą porcją wody. Wodę lekko solimy i
gotujemy w niej fasolę. Odcedzamy. Po przestudzeniu delikatnie rozgniatamy
widelcem.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone grzyby i
ugotowaną fasolę. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 20 min. Doprawiamy do smaku
solą i pieprzem.
Odcedzamy z nadmiaru wody i mieszamy z łyżką oleju.