poniedziałek, 10 grudnia 2012

KAPUSTA Z GRZYBAMI I FASOLĄ

1 kg kiszonej kapusty
50 dag fasoli „duży Jaś”
10 dag suszonych grzybów
Liść laurowy
Ziele angielskie
jagody jałowca
Sól
Pieprz
1 łyżka oleju lnianego lub rzepakowego


 
Grzyby zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić zachowując wywar, a grzyby tniemy na duże kawałki.
Kapustę przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcisnąć. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów, dolewamy wodę tak aby kapusta była przykryta. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, jagody jałowca i odrobinę soli. Gotujemy do miękkości.
Fasole opłukać, zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Następnego dnia odlewamy wodę, zalewamy świeżą porcją wody. Wodę lekko solimy i gotujemy w niej fasolę. Odcedzamy. Po przestudzeniu delikatnie rozgniatamy widelcem.
Do garnka z kapustą wrzucamy pokrojone grzyby i ugotowaną fasolę. Całość mieszamy, gotujemy jeszcze 20 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Odcedzamy z nadmiaru wody i mieszamy z łyżką oleju.