sobota, 8 grudnia 2012

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

Farsz:
50 dag kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów
Cebula
Jajko
2 łyżki oleju
Sól, Pieprz

Ciasto:
40 dag mąki, 1szklanka gorącej wody, Jajko, szczypta soli
 

FARSZ: Grzyby zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić zachowując wywar, a grzyby drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą, odcisnąć. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy wywarem z grzybów. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i zarumieniamy na oleju. W misce mieszamy kapustę, grzyby, cebulę. Dodajemy jajko i przyprawy.


CIASTO: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajko. Powoli wlewamy gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.
PIEROGI: Ciasto cienko rozwałkować, foremką wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu. Formujemy pierogi, sklejamy. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Do wrzątku wkładamy pierogi. Gotujemy 4-5min., wyjmujemy.