50 dag kiszonej kapusty
5 dag suszonych grzybów
Cebula
Jajko
2 łyżki oleju
Sól, Pieprz
Ciasto:
40 dag mąki, 1szklanka gorącej wody, Jajko,
szczypta soli
FARSZ: Grzyby zalać zimną wodą, odstawić na noc. Następnego dnia grzyby ugotować do
miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić zachowując wywar, a grzyby drobno
siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę przekładamy na durszlak,
przelewamy zimną wodą, odcisnąć. Kapustę przekładamy do garnka i zalewamy
wywarem z grzybów. Gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy. Cebule
obieramy, kroimy w drobną kostkę i zarumieniamy na oleju. W misce mieszamy
kapustę, grzyby, cebulę. Dodajemy jajko i przyprawy.
CIASTO: Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i jajko. Powoli wlewamy
gorącą wodę i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk.
PIEROGI: Ciasto cienko rozwałkować, foremką wycinamy krążki.
Na każdy krążek ciasta kładziemy łyżeczkę farszu. Formujemy pierogi, sklejamy. W garnku gotujemy wodę z odrobiną soli i oleju. Do
wrzątku wkładamy pierogi. Gotujemy 4-5min., wyjmujemy.