1/2 szklanki wody
1 łyżeczka masła
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdzy instant
|
Zagotować mleko z masłem. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić,
około 10 minut.
W miedzy czasie moczymy garnek rzymski w czystej wodzie.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól.
Stopniowo wrzucać suche składniki do
przestudzonego mleka z wodą, ciągle mieszając. Ciasto będzie gładkie, bardzo miękkie
i lekko lepiące.
Miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć
do niej ciasto, szczelnie przykryć folia i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić
swoja objętość).
Ciasto przełożyć na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować
bagietki, przenieść do garnka rzymskiego (wyłożonego papierem do pieczenia) i zostawić aż ponownie wyrośnie, około 30
minut.
Kiedy bagietki są gotowe, wstawiamy garnek do zimnego piekarnika i pieczemy w
temp. 200st, ok.30-40min.