wtorek, 27 listopada 2012

BAGIETKA WERONIKI

1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka masła
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka drożdzy instant

garnek rzymski


Zagotować mleko z masłem. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić, około 10 minut.
 
W miedzy czasie moczymy garnek rzymski w czystej wodzie.
W misce wymieszać suche składniki: mąkę, drożdże, cukier, sól.
Stopniowo wrzucać suche składniki do przestudzonego mleka z wodą, ciągle mieszając. Ciasto będzie gładkie, bardzo miękkie i lekko lepiące.
Miskę dobrze posmarować olejem, przełożyć do niej ciasto, szczelnie przykryć folia i zostawić do wyrośnięcia (powinno podwoić swoja objętość).
Ciasto przełożyć na stolnice, przekroić wzdłuż na 2 części i delikatnie uformować bagietki, przenieść do garnka rzymskiego (wyłożonego papierem do pieczenia)  i zostawić aż ponownie wyrośnie, około 30 minut.
 
Kiedy bagietki są gotowe, wstawiamy garnek do zimnego piekarnika i pieczemy w temp. 200st, ok.30-40min.