Czarny bez
zawiera wiele substancji mineralnych. Zawartość azotu w soku z czarnego bzu
jest dwa razy wyższa niż w soku z winogron. Zawartość np. potasu i fosforu,
jest o wiele wyższa niż w innych sokach owocowych. Czarny bez zawiera wysoką
wartość witaminy C – litr soku zawiera jej aż 260mg. Owoce te są bogate w
żelazo (14mg tego minerału na 1 litr soku).
Czarny bez ma
działanie przeczyszczające, pobudza apetyt, wzmacnia organizm, działa
moczopędnie, łagodzi kaszel, łagodzi wzdęcia i zgagę, poprawia trawienie.
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO
BZU
0,5 kg w pełni
dojrzałych umytych i odszypułkowanych owoców czarnego bzu
0,5 kg cukru
Do sokownika
włożyć owoce bzu, dosypać cukru i włączyć urządzenie. Czyste słoiczki od razu
napełniać sokiem i szczelnie je zamykać. Pasteryzować 7 min.
Po otworzeniu
słoik trzymamy w lodówce.