poniedziałek, 12 listopada 2012

SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

Czarny bez zawiera wiele substancji mineralnych. Zawartość azotu w soku z czarnego bzu jest dwa razy wyższa niż w soku z winogron. Zawartość np. potasu i fosforu, jest o wiele wyższa niż w innych sokach owocowych. Czarny bez zawiera wysoką wartość witaminy C – litr soku zawiera jej aż 260mg. Owoce te są bogate w żelazo (14mg tego minerału na 1 litr soku).
Czarny bez ma działanie przeczyszczające, pobudza apetyt, wzmacnia organizm, działa moczopędnie, łagodzi kaszel, łagodzi wzdęcia i zgagę, poprawia trawienie.
 
SOK Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
 
0,5 kg w pełni dojrzałych umytych i odszypułkowanych owoców czarnego bzu
0,5 kg cukru
 
Do sokownika włożyć owoce bzu, dosypać cukru i włączyć urządzenie. Czyste słoiczki od razu napełniać sokiem i szczelnie je zamykać. Pasteryzować 7 min.
Po otworzeniu słoik trzymamy w lodówce.