1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
35 dag topinamburu
2 łyżki kukurydzy z puszki
35 dag topinamburu
2 łyżki kukurydzy z puszki
1 ugotowana marchew
1 duży por2 ząbki czosnku
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
sok z połowy cytryny
Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur i gotuj aż będzie w półmiękkie i dodaj marchewkę pokrojoną w plastry. W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora oraz kukurydzę i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok z cytryny. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem i mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki. Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz i miksuj na delikatny krem. Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.
Krem podałam z grzankami.