Nie jest to
nalewka, lecz lek na przeziębienie. Zawarte w niej składniki tj.: imbir, miód, zioła, sok z
cytryny działają rozgrzewająco, bakteriobójczo i wzmacniają odporność.
4 szklanki
wody
2 łyżki utartego
świeżego imbiru3 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki tymianku
2 cytryny – sok
3 łyżki miodu
W garnku
gotujemy wodę i wsypujemy majeranek oraz tymianek. Korzeń imbiru obieramy,
ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka. Całość pozostawiamy
pod przykryciem przez 10 – 15min.
Następnie wywar cedzimy i lekko studzimy. Gdy przestygnie dodajemy sok z
cytryny oraz miód (nie wrzucamy miodu do gorącej wody, gdyż traci wówczas
wszystkie swoje właściwości, pozostaje tylko aromat). Imbirówkę przechowujemy w lodówcę. Wypijam szklankę dziennie.