czwartek, 22 listopada 2012

IMBIRÓWKA

Nie jest to nalewka, lecz lek na przeziębienie. Zawarte w niej składniki tj.: imbir, miód, zioła, sok z cytryny  działają rozgrzewająco, bakteriobójczo i wzmacniają odporność.


4 szklanki wody
2 łyżki utartego świeżego imbiru
3 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki tymianku
2 cytryny – sok
3 łyżki miodu




W garnku gotujemy wodę i wsypujemy majeranek oraz tymianek. Korzeń imbiru obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka. Całość pozostawiamy pod przykryciem przez 10 – 15min.  Następnie wywar cedzimy i lekko studzimy. Gdy przestygnie dodajemy sok z cytryny oraz miód (nie wrzucamy miodu do gorącej wody, gdyż traci wówczas wszystkie swoje właściwości, pozostaje tylko aromat). Imbirówkę przechowujemy w lodówcę. Wypijam szklankę dziennie.