czwartek, 22 listopada 2012

ŁOSOŚ MARYNOWANY MARYŚKI


500g filetu z łososia
olej / lub oliwa z oliwek
cebula
sól
folia aluminiowa

 
Filet z łososia czyścimy z ości, myjemy, obsuszamy papierowym ręcznikiem.  Następnie obficie posypujemy łososi solą, zwijamy w folii aluminiowej i pozostawiamy na 8 godz. w lodówce.



Kolejno wyciągamy łososia z folii i płuczemy z nadmiaru soli, obsuszamy papierowym ręcznikiem.
Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Rybę kroimy w jak najcieńsze plastry.


Przygotowujemy miskę, na jej dno lejemy odrobinę oleju i wrzucamy część cebuli, następnie układamy na tym plastry łososia, które polewamy olejem, posypujemy cebulą, ponownie układamy warstwę ryby i tak aż do końca.
Danie odstawiamy do lodówki na 3 godziny i gotowe.