200 g filetu
z łososia
sól morska, pieprz cytrynowy
jajkosól morska, pieprz cytrynowy
bułka tarta
3 łyżki masła
SOS - MALINOWY WINEGRET
100 g malin
mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1 łyżka cukru
Łososia oczyścić,
usunąć ości i skórę, umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Rozgrzać
patelnie z dodatkiem masła. Filet obtoczyć w jajku, następnie w bułce i
usmażyć, na złoty kolor.
Maliny
opłukać, obsuszyć, a następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka.
Dodać cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Cebulkę drobno posiekać, sparzyć
gorącą wodą i dodać do malin. Całość zmiksować na gładki sos. Gotować na małym
ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz
pieprzem.