środa, 14 listopada 2012

ŁOSOŚ W SOSIE MALINOWYM WINEGRET


200 g filetu z łososia
sól morska, pieprz cytrynowy
jajko
bułka tarta
3 łyżki masła

SOS  - MALINOWY WINEGRET
100 g malin

mała cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki czerwonego octu winnego

1 łyżka cukru
1 łyżeczka musztardy Dijon





Łososia oczyścić, usunąć ości i skórę, umyć, osuszyć, oprószyć solą oraz pieprzem. Rozgrzać patelnie z dodatkiem masła. Filet obtoczyć w jajku, następnie w bułce i usmażyć, na złoty kolor.
Maliny opłukać, obsuszyć, a następnie przetrzeć przez sito bezpośrednio do rondelka. Dodać cukier, musztardę, oliwę oraz ocet winny. Cebulkę drobno posiekać, sparzyć gorącą wodą i dodać do malin. Całość zmiksować na gładki sos. Gotować na małym ogniu przez 5 minut bez przykrycia, aż sos zgęstnieje, doprawić solą oraz pieprzem.