czwartek, 29 listopada 2012

PIERNICZKI

250g miodu
250g brązowego cukru
100g masła
400g mąki
100g mąki migdałowej (zmielone migdały)
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżka kakao
1 jajko
1 łyżeczka sody

 
Zmieszać w garnku cukier, miód, masło i podgrzewać aż cukier rozpuści się. Przelać do miski i odstawić do przestygnięcia. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Ciasto ma być elastyczne, lecz nie klejące – w razie potrzeby dosypać mąki. Gotową masę zawinąć w papier do pieczenia lub folię i odstawić na noc do lodówki.


Ciasto podzielić na kawałki, rozwałkować na stolnicy posypanej mąka i wykrajać pierniczki.
 
 
Pierniczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175st., ok. 10 -15min.