poniedziałek, 12 listopada 2012

BURACZKI CZERWONE Z CUKINIĄ


BURACZKI CZERWONE Z CUKINIĄ –to bardzo smaczny dodatek do drugiego dania.

 3 kg cukinii
3 kg czerwonych buraczków
1 kg cebuli
½ kg papryki
sól

 Zalewa:
1 szklanka wody
1 szklanka oleju
1 szklanka octu 10%
2-3 płaskie łyżeczki soli
3 łyżki cukru
ziarna ziela angielskiego
ziarna pieprzu
liść laurowy
 
 
 
Buraczki oczyścić, ugotować ze skórką. Następnie obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach wraz z papryką.
Podobnie zetrzeć cukinie (nie obierać!), posolić i odstawić.

Cebulę pokroićw drobną kostkę, posolić, odstawić.

Odcisnąć sok z cukinii i cebuli. Wymieszać z buraczkami i papryką.

Składniki zalewy wymieszać, dodać warzywa. Całość gotować ok. 20min.

Doprawić do smaku i przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i pasteryzować ok. 10min.