Mięso na pasztet biorę z zup. Najczęściej rosół/zupę gotuje na kawałkach: kurczaka,
indyka, a nawet bażanta i sarny. Mięso wyjmuje z wywarów studzę i oddzielam od
kości, taką porcje mięsa zamrażam wraz z nadmiarem ugotowanych warzyw. W ciągu
miesiąca uzbiera się troszkę mięska i wówczas rozmrażam je i szykuje pasztet.
2 kg mięsa wraz z warzywami
2 jajka1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
Kawałki rozmrożonego mięsa i warzyw należy
zemleć dwukrotnie. Dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość należy wyrobić do
uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do natłuszczonej formy.
Pasztet należy piec ok. 1 godz., w temperaturze 180st. Wystudzić.