czwartek, 29 listopada 2012

PASZTET DOMOWY

Mięso na pasztet biorę z zup. Najczęściej rosół/zupę gotuje na kawałkach: kurczaka, indyka, a nawet bażanta i sarny. Mięso wyjmuje z wywarów studzę i oddzielam od kości, taką porcje mięsa zamrażam wraz z nadmiarem ugotowanych warzyw. W ciągu miesiąca uzbiera się troszkę mięska i wówczas rozmrażam je i szykuje pasztet.

 

2 kg mięsa wraz z warzywami
2 jajka
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżka majeranku
sól, pieprz


Kawałki rozmrożonego mięsa i warzyw należy zemleć dwukrotnie. Dodajemy jajka oraz przyprawy. Całość należy wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę przekładamy do natłuszczonej formy. Pasztet należy piec ok. 1 godz., w temperaturze 180st. Wystudzić.