wtorek, 20 listopada 2012

DORSZ PO JAPOŃSKU


Do tego dania można użyć rybę smażoną (tak zawsze robiła moja mama) lub ugotowaną w lekko osolonej wodzie (danie bardziej dietetyczne, bez panierki i dodatkowego tłuszczu).

 
1 kg ryby
sól do smaku
2 duże cebule
1 mały słoik korniszonów
1 mały słoik papryki konserwowej

Zalewa:
1 ½ szklanki wody
12 łyżek keczupu
9 łyżek przecieru pomidorowego
9 łyżek octu
4 łyżki cukru

 

Najpierw gotujemy /lub smażymy/ rybę. Po zagotowaniu i przestudzeniu dorsza, podzieliłam go na drobne kawałki, usuwając ości.

Następnie przygotowujemy zalewę. Wszystkie składniki zalewy mieszamy razem i gotujemy na małym ogniu.

W miedzy czasie kroimy w drobną kostkę: cebulę, ogórki i paprykę. Warzywa wrzucamy do gorącej zalewy i odstawiamy.





W misce warstwowo układamy rybę i zalewę. Pozostawiamy do ostygnięcia i wstawiamy do lodówki.  Ryba najlepiej nam smakuje następnego dnia.