czwartek, 22 listopada 2012

ROLADA SZPINAKOWA Z ŁOSOSIEM


1 opk. drobnego szpinaku
100g wędzonego łososia
2 łyżki masła
kostka twarogu
4 jajka
koper
łyżka soku z cytryny
gałka muszkatołowa
sól i pieprz

 
Na maśle podsmażamy szpinak do momentu odparowania nadmiaru wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz gałką muszkatołową.
 

Białka z 4 jajek ubijam na sztywną pianę, dodajemy żółtka dalej mieszamy, następnie stopniowo dodajemy szpinak. Na szerokiej blaszce, wyłożonej pergaminem rozsmarowujemy masę szpinakową. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, na 180 stopni.
 
 
W międzyczasie szykujemy farsz. Drobno zmielony twarożek, mieszamy z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem (czasami dodaje łyżkę jogurtu naturalnego).
 

Kiedy "ciasto" wystygnie, smarujemy je farszem i nakładamy łososia. Zwijamy roladę. Roladę owijamy w papier do pieczenie i wkładamy na kilka godzin do lodówki.