1 opk. drobnego szpinaku
100g wędzonego łososia2 łyżki masła
kostka twarogu
4 jajka
koper
łyżka soku z cytryny
gałka muszkatołowa
sól i pieprz
Na maśle podsmażamy szpinak do momentu odparowania
nadmiaru wody. Dodajemy przyprawy: sól, pieprz oraz gałką muszkatołową.
Białka z 4 jajek ubijam na sztywną pianę, dodajemy
żółtka dalej mieszamy, następnie stopniowo dodajemy szpinak. Na szerokiej
blaszce, wyłożonej pergaminem rozsmarowujemy masę szpinakową. Wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut, na
180 stopni.
W międzyczasie szykujemy farsz. Drobno zmielony
twarożek, mieszamy z posiekanym koperkiem, sokiem z cytryny oraz doprawiamy do
smaku solą i pieprzem (czasami dodaje łyżkę jogurtu naturalnego).
Kiedy "ciasto" wystygnie, smarujemy je
farszem i nakładamy łososia. Zwijamy roladę. Roladę owijamy w papier do pieczenie i wkładamy na kilka
godzin do lodówki.