poniedziałek, 26 listopada 2012

SOS POMIDOROWY DO SPAGHETTI

ok. 2 kg pomidorów
2 papryki
główka czosnku (mała)
duża cebula
0,5 kg pieczarki
łyżka cukru
2 łyżeczki octu
soli
majeranku
pieprzu

oliwa

 

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, następnie pokroić w kawałki, wrzucić do dużego garnka i gotować. 
Do pomidorów dodać pokrojoną cebulę, czosnek, paprykę. Doprawić przyprawami, dodać ocet. Gotujemy do momentu zgęstnienia konsystencji, następnie przecieramy na jednolitą masę.

Pieczarki umyć i pokroić w plastry i dodać do przecieru, gotować całość jeszcze ok. 30min.

Do słoików wlewamy przestudzony sos, dodajemy łyżeczkę oliwy na wierzch i szczelnie zamykamy słoiki.
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy ok. 12 min.