2 szklanki ciepłej wody
pół kostki drożdży
0,75 szklanki otrąb,
0,5 szklanki płatków owsianych
0,25 szklanki siemienia lnianego
0,25 szklanki pestek słonecznika
0,25 szklanki pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smarowania blachy
Należy zrobić zaczyn z 1 szklanki wody, drożdży, łyżki mąki i 1 łyżeczki
cukru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. W
jednej misce mieszamy wszystkie sypkie produkty, w drugiej zaś wszystkie mokre
produkty. Mieszamy razem produkty sypkie i mokre, dodajemy zaczyn, wyrabiamy ciasto.
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy otrębami, masę przekłdamy do
foremki. Foremkę umieściłam w namoczonym garnku rzymskim. Pieczemy w temperaturze 175st., ok. 1 godz. Po upieczeniu wyjmujemy
chleb z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.