wtorek, 27 listopada 2012

CHLEB Z ZIARNAMI

3 szklanki mąki
2 szklanki ciepłej wody
pół kostki drożdży
0,75 szklanki otrąb,
0,5 szklanki płatków owsianych
0,25 szklanki siemienia lnianego
0,25 szklanki pestek słonecznika
0,25 szklanki pestek dyni
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
olej do smarowania blachy
garnek rzymski


Należy zrobić zaczyn z 1 szklanki wody, drożdży, łyżki mąki i 1 łyżeczki cukru. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 30 min. do wyrośnięcia. W jednej misce mieszamy wszystkie sypkie produkty, w drugiej zaś wszystkie mokre produkty. Mieszamy razem produkty sypkie i mokre, dodajemy zaczyn,  wyrabiamy ciasto.
 
 
Blaszkę smarujemy olejem i posypujemy otrębami, masę przekłdamy do foremki. Foremkę umieściłam w namoczonym garnku rzymskim. Pieczemy w temperaturze 175st., ok. 1 godz. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.